Site Overlay

Interjú Prof. Dr. Kemény Lajos és Dr. Gaál Magdolna

Miért pont a Candela Nordlys platformját választották a klinika lézeres eszközparkjának bővítésére? Mióta használják a készüléket?

A klinikánkon már korábban alkalmaztuk az Ellipse IPL-t, amivel nagyon elégedettek voltunk, azonban ez az évek során kissé elavult. Később más típusú IPL készüléket is használtunk, de az korántsem volt annyira felhasználóbarát.

Ezután szemeltem ki az Ellipse továbbfejlesztett verzióját, a Nordlys multifunkcionális platformot, mely korszerűbb, mint az elődje, illetve hogy az IPL kezelőfejeken kívül Nd:YAG lézert és 1550 nm Frax kezelőfejet is tartalmaz, hab a tortán.

2019. május 11-től használjuk a klinikán a Nordlys-t, az összes kezelőfejet maximális kihasználtsággal.

candela nordlys

Milyen applikátorokat használnak és milyen indikációkra?

A PR530 -as fejet leggyakrabban rejuvenációra, rosacea kezelésére, a VL555 kezelőfejet leginkább pigmentfoltok orvoslására, de ez is alkalmas bizonyos vaszkuláris léziók eltüntetésére is.

A HR kezelőfej tartós szőrtelenítésre alkalmazható. Seprűvénák, éranyajegyek kezelésére a Nd:YAG lézert tudjuk használni.

A Frax 1550 nm kezelőfej a felszíni bőrmegújításban és feszesítésben jó fegyver.

Milyen panasszal érkeznek leggyakrabban a páciensek lézeres kezelésre a klinikán működő esztétikai lézercentrumba? A Nordlys ezeket hány százalékban fedi le?

Széles az indikációk köre, nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi jellegű problémákkal is fordulnak hozzánk a páciensek.

Az elmúlt évtizedben megnövekedett az igény a bőrfiatalitásra, de komolyabb, életminőséget negatívan befolyásoló problémákat, például tűzfoltokat, éreredetű elváltozásokat, nagyobb kiterjedésű hegeket is kezelünk.

A szépészeti és egészségügyi kezelések aránya 50-50%.

Hány kezelést végeznek átlagosan egy héten/napon a klinikán a Nordlys lézeres platformmal?

A Nordlys-sal heti szinten, átlagosan kb. 30 beteget kezelünk. Az a tapasztalatunk, hogy mióta a Nordlys a rendelőben van, szinte nincs olyan probléma, amit ne tudnánk orvosolni a megfelelő kezelőfejjel és beállítással.

Milyen protokollokat használnak? A Candela gyártócég által ajánlott protokollokról mi a véleményük? Készítettek-e a klinikán sajátot?

A gép által javasolt paraméterek általában nagyon hatékonyak és biztonságosak. Legtöbbször a gyakorlatunk az, hogy a páciens bőrtípusának és a kezelendő problémának beírása után megnézzük milyen beállításokat javasol a gép, és azon esetleg módosítunk a bőr érzékenységének vagy a bőrproblémának (pl. pigmentfolt színe, bőrpír súlyossága) megfelelően. Időnként a javasolt paramétereknél kissé agresszívabban kezelünk, de mindenképpen figyelembe vesszük a bőr és a bőrelváltozás reakcióját tesztlövések során.

Alkalmaznak kombinált kezeléseket egyéb lézerrel vagy módszerrel?

A kombinált kezelés jelentheti azt, ha egyik régiót egyik kezelőfejjel, másik régiót egy másik kezelőfejjel kezelünk, vagy egy régiót többféle kezeléssel célzunk meg.

Manapság nagy igény van a kombinált kezelésekre, mert az embereknek kevés az idejük, és kombinált kezeléssel egy időben többféle problémát is kezelhetünk, vagy hatékonyabb kezelést érhetünk el, illetve az összesített felépülési idő rövidebb.

Hormonális eredetű problémák gyógyszeres kezelése mellé alkalmaznak lézereket kiegészítésként, tüneti kezelésre?

Leggyakoribb lézerrel kezelhető hormonális hátterű probléma a fokozott szőrnövekedés és az akné. Lézerrel, vagy villanófénnyel tartós szőrtelenítést végezhetünk.

Akné kezelésében is szóba jönnek bizonyos lézerkezelések vagy IPL, leginkább akkor, ha a páciens a gyógyszeres kezelést valamilyen oknál fogva nem szeretné, vagy ellenjavallat áll fenn.

Post-treatment care-re milyen termékeket ajánlanak/használnak?

Utóápolásként nyugtató, hidratáló krémeket ajánlunk, alkalmanként, főleg ablatív beavatkozás után antibiotikum tartalmú krémet.

Attól függően, hogy milyen kezelés történt, lokális hűtést, aloe vera-, dexpanthenol-, vagy más nyugtató hatóanyagot tartalmazó gélt, krémet alkalmazunk.

A szigorú UV elleni fényvédelem a legtöbb kezelés után elengedhetetlen (szolárium, napfény kerülése, fényvédő készítmények). Sminkelés, szennyeződés, izzadás kerülése javasolt általában 24 óráig kezelést követően.

Tervezik-e a klinika lézeres eszközparkját bővíteni a jövőben?

Egyelőre nem tervezzük.

Mennyire elégedettek a Nordlys platformjával? Mennyire ajánlanák más bőrgyógyászoknak?

Nagyon elégedettek vagyunk. Meleg szívvel ajánljuk a Nordlys platformot, mert nagyon sokoldalú, széleskörű indikációkat lefed, számtalan bőrprobléma kezelésére alkalmas, mint érelváltozások, pigmentfoltok, alkalmas tartós szőrtelenítésre, bőrfiatalításra, feszesítésre, bőrmegújításra és nagyon felhasználóbarát.

Scroll Up